A project index. Browse image galleries of award-winning landscape architecture projects from around the world.

_browse

_ERIE STREET PLAZA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© John December

PROJECT DESCRIPTION

Erie Street Plaza is a flexible social space that can accommodate large gatherings and day-to-day activities, built on sustainable design principles. It is one of a series of public space activators along the Milwaukee Riverwalk, a three-mile pedestrian and bicycle corridor that connects downtown Milwaukee to the emerging and redeveloping Third Ward and Beerline Districts, and to the lakefront beyond. The park was designed to act as a filter, cleaning storm-water and groundwater and recycling it for use in irrigation. At the same time, it acts as a coastal buffer, a permeable, stepped floodplain that accommodates 20-year cycles of flooding along the river.

The site is divided into three distinct ecological zones: urban grove, terrace green, and steel marsh. At the water’s edge lies the steel marsh, a reconstituted wetland marsh cultivated behind the bulkhead wall, allowing it to thrive where it once existed prior to industrial development. The corten steel wall shields it from barge waves and other activities along the waterfront. Slots cut into the steel bulkhead allow the wetland plants to be inundated, not only by regular storm-water runoff, but also by occasional flood waters filtering through the wall. Upland from the marsh is the terrace green, a hybrid of paving and grassy lawn that allows for both active and passive uses. The terrace green slows runoff and collects stormwater while supporting the majority of the site’s social functions, accommodating larger groups and active events while remaining largely permeable. The plaza green lies above the marsh, along a topographic separation that plays a further role in the flood protection function of the site.

LOCATION

Milwaukee, Wisconsin, USA

DESIGN FIRM

Stoss Landscape Urbanism

CLIENT

City of Milwaukee

SIZE

0.25 Acres

YEAR COMPLETED

2010

TEXT CREDITS

Stoss Landscape Urbanism

Share This