A project index. Browse image galleries of award-winning landscape architecture projects from around the world.

_browse

_TOWN HALL SQUARE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Studio Vulkan

PROJECT DESCRIPTION

The much-discussed town hall square at the centre of Meilen was realised in the course of an extension of the town hall and construction of an underground car park. Formerly a large, functional yet unattractive parking lot occupied the area between the buildings comprised of the town hall, building authority, and ZKB and UBS banks. Only a few benches and a fountain were located near the UBS building. Connections between the buildings involved different levels, requiring the use of stairs, ramps, and crossing a section of the parking lot.

The new design of the town square presents the large area on a single level extending to the rear of the ZKB building at street level. All the buildings now have direct access to the square. The lower schoolhouse area is joined by means of a generous stair sculpture with an integrated ramp. The broad design of the “ramp stairs” emphasises the connection between the lower macadamised “soft” grounds and the upper “hard” town square.

A café at the side of the stairs functions as a link between the upper and lower areas. This gives the café an optimal central location on the square with plenty of space for seating. In the west, a straight edge was created to the south of the UBS building to allow for the addition of buildings in the future. The new town square offers enough space for the events of the community, such as market days and fairs. A row of trees between the town hall and the UBS building provides shade to rest in and leads visitors from the street to the square.

 

LOCATION

Meilen, Switzerland

DESIGN FIRM

Studio Vulkan

COLLABORATORS

Architecture: Blättler Dafflon Architekten, Horisberger Wagen Architekten

CLIENT

Municipality of Meilen

YEAR COMPLETED

2015

TEXT CREDITS

Studio Vulkan

Share This